معرفی کتاب: سیستم های کنترل ارتعاش سازه - امیر شیرخانی
نقل قول از سایت : icivil.ir
سیستم های کنترل ارتعاش سازه نام کتابی است که توسط جناب آقای امیر شیرخانی دانشجوی دکتری مهندسی عمران سازه دانشگاه تبریز و آقای مهندس علی علیزاده تألیف و چاپ شده است. درادامه پیشگفتار و مقدمه ای بر معرفی کتاب را مشاهده خواهید کرد و درصورت نیاز به تهیه این کتاب، شماره های تماس جهت دریافت کتاب را مشاهده خواهید نمود.
مقدمه ای بر معرفی کتاب:
وقوع اجتناب ناپذیر زلزلهها و تحمیل خسارتهای فراوان جانی و مالی، به ویژه زلزله های ویرانگری که در سالهای اخیر در نقاط مختلف دنیا رخ دادهاند، تأکیدی بر لزوم یافتن راه حلی مناسب و قابل اعتماد جهت مقابله با این پدیده طبیعی است. از میان زلزله های مخرب میتوان به زلزله های منجیل و بم در ایران به ترتیب در سالهای۱۳۶۹ و ۱۳۸۲ اشاره کرد. آمار و ارقام تلفات و خسارت ناشی از زلزله، بیانگر این مهم است که بایستی در بسیاری از روشهای مقابله با نیروهای لرزه ای تجدید نظر نموده و یا به فکر روشهای جایگزین مطمئنتر بود. امروزه یکی از چالشهای اصلی برای رسیدن به هدف، بهکارگیری و ارائه روشهای جدید در مفاهیم طراحی لرزه ای سازهها و ارتقاء کیفی مصالح مصرفی است……
روشها و متدهای مختلفی برای طراحی ساختمانهای با کارایی مناسب در برابر زلزله، آزمایش و مورد تحقیق قرارگرفته است. در روشهای مرسوم، ساختمان با استفاده از ترکیبی از سختی، قابلیت شکل پذیری و همچنین استهلاک انرژی در برابر زلزله، از خود مقاومت نشان میدهد. مقدار میرایی در این قبیل ساختمانها بسیار کم میباشد. از این رو انرژی مستهلک شده در محدوده رفتار الاستیک ناچیز میباشد. در هنگام وقوع زلزله های قوی، این ساختمانها بعد از محدوده رفتار الاستیک، تغییر مکان زیادی مییابند و فقط به واسطه چگونگی قابلیت تغییر مکان غیر الاستیک خود، پایدار باقی میمانند. این تغییر مکانهای غیر الاستیک موجب به وجود آمدن مفاصل پلاستیک به صورت موضعی در نقاطی از سازه میگردند که خود موجب افزایش شکل پذیری و همچنین افزایش استهلاک انرژی میگردد. در نتیجه مقدار زیادی از انرژی زلزله به واسطه تخریبهای موضعی در سیستم مقاوم جانبی سازه مستهلک میگردد.
کارایی ساختمان را میتوان با افزودن میراگر الحاقی به ساختمان افزایش داد. بدین صورت که این وسائل قسمتی از انرژی ورودی زلزله را به تنهایی جذب و مستهلک مینمایند. میزان انرژی وارده به سازه در حین زلزله به زمان تناوب سازه و نسبت آن به پریود غالب حرکت زمین ارتباط مستقیم دارد. همچنین تخریب وارده به سازه نیز بستگی به میزان انرژی هیسترزیس جذب شده تحت فرمهای غیر ارتجاعی اعضای سازه ای دارد. تاکنون سیستمهای کنترل غیرفعال به طور موفقیت آمیزی برای کاهش پاسخ دینامیکی سازه تحت زلزلهها یا طوفانهای شدید استفاده شدهاند. میراگرهای اصطکاکی به عنوان یکی از این سیستمها، اغلب بکار گرفته شدهاند. میراگر اصطکاکی دورانی، نوع خاصی از میراگر اصطکاکی میباشد که دارای مزایای متعددی از جمله تکنولوژی بسیار ساده، ساخت، نصب و نگهداری آسان و قابلیت چندین بار استفاده است. از این رو بر آن شدیم تا کتابی با عنوان “سیستم های کنترل ارتعاش سازه” به رشته تحریر درآوریم. در جمع آوری این اثر از راهنمایی های ارزشمند جناب آقای “دکتر عماد معله” مخترع میراگر فوق الذکر و از اساتید دانشگاه DTU استفاده شده است
پیشگفتار
کنترل ارتعاش سازهها یکی از مقوله های بسیار مهم مطرح در عصر امروزی است که خود به انواع سیستمهای کنترل فعال، نیمه فعال، غیرفعال و ترکیبی تقسیم میگردد. این امر با نصب وسایل جذب انرژی، مستهلک کنندهها و جداسازهای ارتعاشی و … در ساختمانها به جای استفاده از سیستمهای قدیمی مهاربندی امکان پذیر میگردد. در دنیای کنونی و با پیشرفت تکنولوژی بشر به دنبال سیستمهای جدیدتری برای مقاوم سازی ساختمانها در برابر نیروهای جانبی از جمله نیروی زلزله میباشد. امروزه سیستمهای کنترل ارتعاش سازه به عنوان یکی از واحدهای درسی کارشناسی ارشد رشته عمران سازه و زلزله در برخی از دانشگاه های کشور تدریس میگردد. لذا عقیده مؤلفان در گردآوری چنین کتابی پدید آوردن منبعی در این زمینه میباشد به طوری که هم برای دانشجویان، اساتید و پژوهشگران در حوزه زلزله، سازه و مقاوم سازی و هم برای مطالعه علاقمندان به این موضوعات قابل استفاده باشد. در این کتاب سعی شده است ابتدا مروری بر انواع سیستمهای کنترل ارتعاش سازه صورت گیرد و در ادامه از انواع سیستمهای کنترل غیرفعال به میراگرهای اصطکاکی خصوصاً میراگر اصطکاکی دورانی و نحوه عملکرد آن پرداخته شود.
مؤلفان بر خود لازم میدارند که از جناب آقای دکتر Mualla مدیر ارشد فنی شرکت DAMPTECH و از اساتید دانشگاه DTU دانمارک بابت راهنماییهایشان در زمینه میراگرهای اصطکاکی دورانی کمال تشکر را داشته باشند. از آن جا که هر اثری خالی از نقص نیست لذا از عزیزان خواهشمند است با ارائه نظرات ارزشمند خود نسبت به برطرف نمودن نواقص در چاپهای بعدی ما را یاری دهند.
با تشکر
امیر شیرخانی – دانشجوی دکتری مهندسی عمران سازه دانشگاه تبریز